top of page
Kentsel dönüşüm soru ve cevaplar
Kentsel Dönüşümle ilgili tüm soru ve cevapları burada bulabilir,
veya aşağıdaki mesaj kutusu yolu ile tarafımıza yöneltebilirsiniz.
En kısa sürede size dönüş yapacağımızdan emin olun.

Hemen Sorun!!!

KENTSEL DÖNÜŞÜM DANIŞMANLIĞI

ve

KONU İLE İLGİLİ TÜM

SORU ve CEVAPLAR

1-Kentsel Dönüşüm Nedir?

16/5/2012 Tarihinde kabul edilen ve 31/5/2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6306 SAYILI AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN'un bilinen kısa tabiridir. Konu ile ilgili her türlü detaylı bilgiyi KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDİR? sayfamızda bulabilirsiniz.

2-6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un temel amacı nedir?

          Her an deprem riski altında bulunan ülkemizdeki çarpık ve gerekli standartları sağlamayan mevcut yapı stoklarının, bu yapılarda yaşayanları mağdur etmeden yıkılıp günümüz modernliğinde ve standartlarında uygun bir şekilde yeniden inşa edilmesidir.

3-Kentsel Dönüşüm konusunda hangi kurum ve kuruluşlar söz sahibi ve işlem yapmaya yetkilidir?

          Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediyeler, İl Özel İdareleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış HERMES KENTSEL DÖNÜŞÜM gibi kuruluşlar Kentsel Dönüşüm konusunda yetkilidir.

Deprem bölgeleri haritası

          Konu ile ilgili bir takım inşaat, gayrimenkul veya benzeri şirketler Kentsel Dönüşüm konusunda uzman, gerekli bilgilere haiz ve yetkili olduklarını öne sürerek reklam ve pazarlama çalışmaları yürütmektedirler. Bu ve benzeri şirketler riskli yapının yıktırılmasından sonra yerine yapılacak yapıdan kar etmek amacıyla hak sahiplerini kendi amaçları doğrultusunda yönlendirmek için doğru veya yanlış bir takım açıklamalarla bilgi kirliliği yaratabilmektedirler. Bu gibi yanlış yönlendirilmelerden kaçınmak için gerekli her türlü bilgiyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili müdürlükleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış HERMES KENTSEL DÖNÜŞÜM gibi firmalardan temin edebilirsiniz.

Lisanlı kurum ve kuruluşları Bakanlığın sitesindeki ilgili bölümden öğrenebilirsiniz.

4-Kentsel Dönüşüm Kanununda yapılan değişiklikler nelerdir? Yeni yapılacak değişikliklerden nasıl haberdar olabilirim?

           6306 SAYILI AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN ve bu kanuna ait güncel yönetmeliğe aşağıdaki dosyalardan erişebilirsiniz.

5-Risk Tespiti yaptırmak zorunlu mudur?

          Risk tespiti yaptırmak şuan için zorunlu değildir. Yalnız yapınızın deprem anında nasıl bir hasar alacağını öğrenmek,

oluşabilecek can ve mal kayıplarını önlemenin en kolay ve devlet tarafından desteklenmiş yoludur.

6-Deprem Risk Raporunun içeriği nedir?

           Deprem Risk Raporu; bir yapının 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilebilirliğinin belirlendiği ve HERMES KENTSEL DÖNÜŞÜM gibi lisanslı firmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığın'a sunmak üzere hazırladıkları raprodur. Bu rapor ile ilgili ayrıntılı bilgileri DEPREM RİSK RAPORU sayfamızdan hemen öğrenebilirsiniz.

7-Kanunda geçen 2/3 çoğunluk kişi sayısına göre mi, hisse oranına göre mi belirlenir?

           Kanunda geçen üçte iki (2/3) çoğunluktan kasıt hisse oranıdır.

8-Risk Tespiti yaptırmak için 2/3 çoğunluk aranır mı?

           Risk tespiti yaptırmak için ilgili yapının herhangi bir maliği veya sınırlı ayni hak sahibi herhangi bir oran aranmadan bireysel olarak başvurabilir. Kiracılar, kiracı olarak oturduğu bina için risk tespitine başvuramaz.

9-Yapımın bulunduğu bölge Kentsel Dönüşüm Kapsamında mı?

           Türkiye'nin tamamı bölge, deprem bölgesi, şehir, ilçe, mahalle ayırt edilmeksizin ilgili kanun kapsamındadır.

10-Yapımın riskli veya risksiz çıkması için ne yapabilirim?

            Riskli yapı tespiti mevcut yapıların deprem riski altında alacağı hasarın belirlenmesi amacıyla yapılır. Riskli yapının risksiz, risksiz yapının riskli olarak belirlenmesi lisans iptali sebebidir. Ayrıca yapının herhangi bir kasti sebeple hasar almış olması ilgili kanundan faydalanılmasını engeller.

11-Riskli veya Risksiz olarak belirlenmiş yapımın raporuna itiraz etme hakkım var mı?   

            Riskli veya risksiz olarak sonuçlanan rapora malikler veya diğer hak sahipleri kendilerine tebliğ edilen tarih itibariyle 15 gün içerisinde ilgili Müdürlüğe itirazlarını dilekçe ile sunabilirler. Bunun için özel olarak teknik bir heyet oluşturulup yeniden tespit yapılır ve bu karara itiraz edilemez.

12-Analiz yapılırken yapım zarar görecek mi?

             Binanızın risk tespiti yapılırken mümkün olduğunca tahribatsız analiz yöntemleri kullanılır ve sadece zorunlu ve kritik bölgelerden ilgili yönetmelikte belirtilen sayıda karot alınır. Karot boşlukları yüksek dayanımlı dolgu malzemeleriyle hemen  doldurulur. Yine sadece bazı kritik bölgelerde zorunlu sıva ve beton paspayı sıyırmaları yapılır ve bunlar yapınıza herhangi bir hasar verecek boyutta değildir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAKKI
YIĞMA-BETONARME

12-Binam sağlam çıkarsa başka bir firmaya tekrar analiz yaptırabilir miyim?

             Deprem risk analizi yapılmış bir binaya başka bir firmanın risk analizi yapması mümkün değildir.

13-Yapımın betonarme mi yoksa yığma mı olduğunu nasıl anlarım?

              Yapınızın betonarme veya yığma bir yapı olması tek başına bir şey ifade etmez. Riskli veya risksiz olarak belirlenmesi için gerekli analiz ve hesapların yapılması gerekir. Ayrıca yapınızın betonarme veya yığma olduğunu kesin olarak inşaat konusundaki teknik uzmanlar söyleyebilir.

14-Tapumda bulunan şerh Kentsel Dönüşümden faydalanmama engel midir?

              Arsanız veya binanızın tapusu üzerinde bulunan şerh Deprem Risk Analizi yapılmasına, yapınızın riskli olarak belirlenmesine, yıkılmasına ve yerine yeni yapı yapılmasına engel teşkil etmez. Mevcut şerh ilgili hak sahibinin payı üzerinde devam eder.

15-Bina güçlendirme nedir? Bu süreçte herhangi bir destekten faydalanabilir miyim?

               Güçlendirme, mevcut yapınızın taşıyıcı elemanlarının kapasitelerinin artırılılarak yapının bir bütün olarak gerekli güvenlik düzeyine kavuşturulmasına yönelik yapılan çalışmalardır. Güçlendirme için güçlendirme kredisi faiz desteğinden yararlanabilirsiniz. Bunun için KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ ve KİRA YARDIMI sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.   

16-Riskli ilan edilen yapıda birden fazla bağımsız bölümü olanlar hangi destekleri aynı anda alabilir?

               Riskli olarak ilan edilen bir yapıda her malik sadece ikamet ettiği 1 bağımsız bölüm için ve varsa malik olduğu ve iş yeri olan bağımsız bölüm için kira yardımı alabilir. Kira yardımına başvuranlar, kredi faiz desteğine başvuramazlar.

17-Eski dairemin büyüklüğü yeni dairemde sağlanabilecek mi? Dairem küçülecek ya da büyüyecek mi? Yıkılan binanın yerine yapılacak binada eskisinden fazla kat izni verilecek mi?

               Kensel Dönüşüm Kanunu aracılığıyla farklı bir kanun olan İmar Kanununda bir ayrıcalık sağlanmıyor.

Bu imar artışı konusunda haklı olarak kamuoyunda çok fazla talep söz konusuydu. Ve geçtiğimiz günlere kadar imar atışı ile ilgili herhangi bir yorum gelmiyordu.

Yakın zamanda tamamlanan Çevre ve Şehircilik Şurası Komisyon raporunda;

"*Halkın katılımı, bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi kurumsal bir niteliğe kavuşturulmalıdır.Yaratılacak iş imkânları, gelecek neslin yaşam standartlarının iyileştirilmesi konularında bilgilendirme; imar hakkı artışı talebinden uzaklaştırmak, kaliteli yaşam alanlarında neler olması gerektiği konularında halkın bilinçlendirilmesi profesyonel ve akademik niteliği olan bir kurumsal yapılanma içinde ele alınmalıdır."

tavsiyesi çıkması, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin "imar artışı olmayacak" açıklaması http://www.gazetevatan.com/kentsel-donusumde-imar-artisina-son--1117200-gundem/ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İmar artışı tekliflerini direkt reddediyoruz açıklamasıyla imar artışı konusunun söz konusu olmayacağı net olarak anlaşıldı.

Yalnız mevcut binanızın yapıldığı tarihle alakalı olarak o zamanki imar mevzuatı ile günümüz imar mevzuatı arasında farklılıklar olabiliyor. Ve bu müteahhitlere dolayısı ile size avantaj sağlayabiliyor.

Bunu her ne kadar net olarak açıklamasa da yakın çevrenizde yeni yapılan inşaatların kat sayıları ile yapınızın kat sayısını karşılaştırarak kabaca tahmin edebilirsiniz. İl, ilçe, ada ve parsel bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız mevcut imar durumu hakkınız konusunda en net bilgiyi size sağlayabiliriz.

18-Risk tespiti başvurusu ile yapımın yıkılması arasında geçecek süre ortalama ne kadardır?

                Riskli yapı tespitinden yapınızın riskli veya risksiz olarak belirlenmesi, ilgili müdürlüklerin yoğunluklarına da bağlı olarak yaklaşık 1 ay sürmektedir. Yapınızın size ve diğer maliklerle varsa kiracılara bildirilmesinden itibaren riskli yapıların boşaltılıp yıktırılması için 60 günden az olmamak koşuluyla süre verilir. Bildirilen süre içerisinde yıktırılmayan yapılar için 30 günden fazla olmamak koşuluyla ek süre verilip yine yıktırılmaması durumunda yapının elektrik, su vb aboneliklerinin sonlandırılacağı ve gerekirse kolluk kuvvetleri aracılığıya yıkımının yaptırılacağı tebliğ edilir.

20-Kiracılar da desteklerden faydalanabilir mi?

                 Kiracılar da kiracı olarak olarak ikamet ettikleri binanın Riskli olarak belirlenmesi durumunda, gerekli şartları sağladıklarını gösterir belgeler ile ilgili Müdürlüğe başvurup kira yardımından yararlanabilirler. Bu konuda daha detaylı bilgi için KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ ve KİRA YARDIMI sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

21-Kira yardımları her ay düzenli olarak mı, yoksa bir kerede toptan mı ödenir?

                 Riskli yapınızın yıkılmasının ardından kira yardımına 1 sene içerisinde başvurabilirsiniz. Yapının yıkıldığı aydan itibaren alacağınız kira yardımı tutarı her ay düzenli olarak hesabınıza yatar. Başvurunuzu kaç ay sonra yaptıysanız o güne kadarki toplam kira yardımı tutarınız ilk ay toptan yatacak geri kalanı ise sonraki aylarda hesabınıza  düzenli olarak geçecektir.

22-Kira yardımı ne zaman ödenmeye başlar?

                 Riskli yapınızın yıktırılmasına takiben başvurunuzu yaptığınız ayın ertesi ayı veya bir sonraki ay kira yardımlarınız hesabınıza yatmaya başlayacaktır.

23-Kira yardımına başvuru için gereken evraklar nelerdir?

                 Kira yardımına başvuru için gereken evrakları, maliklik ve yapınızın kullanım amacına göre KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ ve KİRA YARDIMI sayfamızda bulunan açıklamalardan öğrenebilirsiniz.

24-Kira yardımı sadece Ziraat Bankası Hesabına mı yatar?

                 Kira yardımları sadece başvuru aşamasında bildirdiğiniz T.C. Ziraat Bankasına ait hesaplara yatar.

 

26-Faiz desteği kredi ödemeleri bitene kadar devam eder mi?

                 Faiz desteği ilgili kredinin ödemelerinin normal süresi boyunca devam eder.

27-Faiz desteği için anlaşmalı bankalar hangileridir?

1- AKBANK T.A.Ş.

2- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

3-ALTERNATİF BANK A.Ş.

4-DENİZBANK A.Ş.

5-QNB FİNANSBANK A.Ş.

6-TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş.

7-TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.

8-ING BANK A.Ş.

9-KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

10-TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.

11-TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.

12-TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.

13-ŞEKERBANK T.A.Ş.

14-TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O

15-YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.

16-T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.

28-Lojmanda oturup oturduğu bina riskli olarak belirlenenler kira yardımından faydalanabilir mi?

                 Lojmanda ikamet edip yaşadığı yapı riskli ilan edilen yapılarda oturanlar kira yardımından kiracı statüsünde faydalanabilirller. Riskli Yapı Tespiti başvurusunda bulunamazlar.

29-2017 yılı için kira yardımı tutarları ne kadardır?

                 Kira ardım tutarları her yıl Bakanlık tarafından illere göre farklı tutarlarda belirlenir. Bulunduğunuz ile göre kira yardım tutarlarını hemen buradan öğrenebilirsiniz.

30-Apartman görevlisi olarak yaşadığım bina Riskli Bina olarak belirlendi, kira yardımından yararlanabilir miyim?

                 Apartman görevlisi olarak yaşadığınız bina rsikli olarak belirlendiyse kiracı statüsünde kira yardımından yararlanabilirsiniz.

31-Devlet Kentsel Dönüşüm kapsamında emsal, kat artışı verecekmiş. Bunun için beklemek doğru mu?

                 Yasa yayımlandığından beri kapsamında bir takım düzenlemeler yapıldı yine yapılacaktır da. Yalnız emsal artışı veya imar konusunda herhangi bir artış hiç söz konusu olmadı.

27/10/2016 tarihinde yapılan değişiklikle harç muafiyetleri kaldırıldı. Yani bir avantaj elde etmek için beklerken mevcut desteklerden yararlanma şansını kaçırmak da söz konusu olabilir.

32-Antalya'da Kentsel Dönüşüm kira yardımı bedeli 2017 yılı için ne kadardır?

                  Antalya Kentsel Dönüşüm kira yardım bedeli 2017 yılı için 810 TL'dir. İllerin kira bedellerini gösterir detaylı listeye buradan ulaşabilirsiniz.

33-Antalya Kırcamii imara açılınca kentsel dönüşüm kanununun avantajlarından faydalanabilecek mi?

                 Tüm Türkiye olduğu gibi tüm Antalya Kırcamii de kentsel dönüşüm kanunu kapsamındadır.

34-Antalya Kepez ve Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesinin kapsamında neler yapılacak?

                 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antepe İnşaat ve sorumlu şirketlerin verdiği bilgilere göre Antalya Kepez ve Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi dahilinde bölgeye 19 bin konutun yanı sıra, kültür alanları, şehir parkı, okullar, kütüphaneler, sağlık tesisleri, spor tesisleri, oteller, alışveriş merkezi ve alışveriş caddeleri inşa edilecek. Ayrıca ticaret, finans, alışveriş, nitelikli konut ve toplu ulaşım olanakları en ince detayına kadar projelendirilip uygulanacaktır.

FAİZ DESTEĞİ 6306
kredi desteği veren bankalar

 

25-Kredi faiz desteği hangi konularda sağlanır? Kimler faydalanır?

                 Konut yapım, işyeri yapım ve bina güçlendirme kredisi faiz desteğinden Riskli olarak belirlenip riskli yapısı yıkılan malikler yararlanabilir.

Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili değişikliklerden ve yeniliklerden anında haberdar olmak için hemen abone olun.

Tüm gelişmeler oturduğunuz yerden size gelsin.

abonelik formu


Tel:0 242 247 97 88  Gsm:0 542 681 16 91

E-mail: info@hermesproje.com

Teşekkürler! Sorunuz gönderildi. En kısa zamanda size dönüş yapacağız.

bottom of page