top of page
9 adımda kentsel dönüşüm

9 ADIMDA

KENTSEL DÖNÜŞÜM

             Kentsel Dönüşüm Kanunun yapınıza uygunluğunun değerlendirilmesinden, yeni yapınıza kavuşuncaya kadar geçeceğiniz tüm süreçler bu 9 adımda tüm detaylarıyla açıklanacaktır.

1

               Yapınız Kentsel Dönüşüm Kanunun avantajlarından yararlanabilir mi? Gerekli bilgiler ve evraklar nelerdir? Süreç nasıl başlıyor, ilerliyor ve sonuçlanıyor? Ve bunun gibi her türlü bilgi ve kafanıza takılan sorular için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Lisanslı HERMES KENTSEL DÖNÜŞÜM'e başvurulur.
                 Hatta bu işlemi şu an anında gerçekleştirebilirsiniz. İster 0 542 681 16 91 veya 0 242 247 97 88 numaralı telefonlardan, ister info@hermesproje.com mail adresinden hemen bize ulaşabilirsiniz.
Rrisk-tespiti-başvuru
               Başvuru için gerekli evrakların temini için ilgili idarelere başvurulur. Ve başvuru dilekçesi ile birlikte lisanslı firma HERMES KENTSEL DÖNÜŞÜM'e teslim edilir.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
ve
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

2

             1-TAPU FOTOKOPİSİ
             Başvuru sahibine ait, arkasında herhangi bir bilgi bulunuyorsa arkalı önlü olacak şekilde fotokopisi,
             2-NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ
             Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi, başvuran vekil ise vekalet ile birlikte iki tarafın da nüfus cüzdanlarının fotokopileri.
            -65 yaş üzeri kişiler için- akli melekeleri yerinde olup olmadığına dair sağlık raporu. Asıl malik veya vekili 65 yaşını geçen her birey için ayrı ayrı sağlık raporu gerekmektedir.
            -Vekil ile başvurularda vekalette "6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile İlgili kullanılmak üzere" ibaresi bulunmak zorundadır. Vekaletin nüshası noterden aslı gibidir yapılabileceği gibi ilgili müdürlüğe gösterilerek aslı gibidir de yapılabilmektedir.
            -Lisanslı firma vekaleti ilgili noterden teyit edecektir.
             3-TAŞINMAZA AİT TAPU KAYIT SURETİ
             İlgili tapu müdürlüğünden alınır. Risk raporunun ilgili müdürlüğe girişinden 7 gün öncesine kadar alınmış raporlar geçerli olduğundan, başvuru zamanına en yakın zamanda alınması en uygunudur. Ayrıca tapu üzerinde herhangi bir şerh, muhdesat bulunup bulunmadığına dikkat edilmeli veya bu şerhlerin yapının kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmesine engel teşkil edip etmediği araştırılmalıdır. Bu konuda lisanslı firma da size yardımcı olacaktır. Tapu kayıt suretinin bilgi içeren her sayfası ıslak imzalı olmalıdır.
             4-YAPININ MEVCUT PROJELERİ
             Eğer mevcutsa ilgili belediyeden yapının ruhsatının ve projelerinin onaylı birer nüshası dilekçe ile istenecek, mevcut değilse de belediyeden yine dilekçe karşılığı verilecek olan "ruhsatı ve projeleri yoktur" yazısı alınacaktır.
             5-NUMARATAJ
             Belediyelerin ilgili servisinden alınmış yapının güncel adresini belirten numarataj belgesinin aslı.
             6-EMLAK VERGİ BEYANNAMESİ
              İlgili yapının güncel adresini içeren emlak vergi beyannamesi alınacaktır. Adres değişikliği söz konusu ise yeni numarataj alındıktan sonra yeni adrese göre düzenlenmiş olmalıdır.
             7-APLİKASYON KROKİSİ
             Yapının bulunduğu arsanın güncel aplikasyon krokisinin ıslak imzalı aslı gereklidir.
             8-FATURA
             Son 3 aydan herhangi birisine ait yapının kullanıldığını gösterecek makul tüketim gösteren elektrik, su, internet, doğal gaz vb. faturalardan herhangi birisinin ilgili kurumdan ıslak imzalı, onaylı dökümü.
             9-BAŞVURU DİLEKÇESİ
             Lisanslı firma olan HERMES KENTSEL DÖNÜŞÜM'e "6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile İlgili işlemlerin yapılması" için verilecek olan bakanlığın istediği formatta ve bilgileri içeren başvuru dilekçesi.
           
risk tespiti gerekli evraklar

3

risk tespiti evrak
               İlgili evrakların tesliminin ardından, HERMES KENTSEL DÖNÜŞÜM
söz konusu yapınıza gelip gerekli incelemeleri ve görüntülemeleri yapıp Risk Tespit Raporu hesabında kullanılacak parametreler için bilgileri toplar.
               Bunlar yığma yapı olarak bilinen betonarme çerçeve sistemi bulunmayan yapılarda; duvar malzemelerinin özelliklerinin belirlenmesi için sıvanın sıyrılması , varsa düşey ve yatay hatılların malzeme özelliklerinin ve boyutlarının belirlenmesi, yapıda mevcut hasar ve çatlakların kayıt altına alınıp mimari rölevenin çıkarılması gibi işlemlerdir.  
                Bir taşıyı çerçeve oluşturan betonarme yapılarda ise belediyeden elde edilen projeler mevcut ise yapının projeye uygunluğunun kontrol edilmesi, farklılıkların belirtilmesi, mevcut duvar özelliklerinin, döşeme, kolon ve kiriş özellikleri ile malzemelerinin tespiti için gerekli karot alımı, röntgen çekimi ve sıva, beton sıyırması gibi işlemlerin yapılmasını içerir. Ayrıca mevcut projesi bulunmayan betonarme sistemlerde, detaylı mimari ve statik proje rölevelerinin  alınması gerekmektedir.Yapıdaki hatalı uygulamalar, mevcut düzensizlikler, çatlak ve hasarlar kayıt altına alınır.             
               Daha önce ilgili arsada yapılan bir zemin etüt uygulamasına ait rapor bulunmuyorsa zemin parametrelerinin belirlenmesi için zemin etüdü yapılır.
               Tüm bu veriler elde edildikten sonra ilgili yönetmelikler dahilinde gerekli hesaplamalar ve analizler yapılarak bakanlığın sistemine veriler ve sonuçlar giriş yapılır. Teslim edilen başvuru evraklarıyla beraber tüm analiz sonuçları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim edilir.
kentsel dönüşüm yıkım kararı
              Bakanlık Deprem Risk Raporu onay yazısını ilgili tapu müdürlüklerine, maliklere ve lisanslı kuruluşa tebliğ eder.
              Maliklere riskli yapının yıktırılması için 60 günden az olmamak şartı ile süre verilir ve yapının boşaltılmasının ardından riskli yapının yıkılması için yıkım ruhsatı alınır. Eğer riskli yapı verilen bu süre içerisinde (60 gün) malikler tarafından yıktırılmamış ise yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek 30 günden az olmak üzere (maksimum 30 gün) ek süre verilerek tebligatta bulunulur. Bu süre sonucunda da boşaltılmamış veya yıktırılmamış riskli yapıların elektrik, su, doğal gaz gibi hizmetleri ilgili kurumlarca durdurulup yapı gerekirse kolluk kuvvetleri desteği ile idari makamlarca yıkılır ve masrafları maliklere yansıtılır.

.

              Riskli yapının güçlendirilerek içerisinde ikametinin devamı da tercih edilebilir. Bu durumda yukarıda belirtilen süreler içerisinde maliklerce, güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunun tespit ettirilmesi, Kat

Mülkiyeti Kanununun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şekilde güçlendirme kararı alınması, güçlendirme projesinin hazırlatılması ve imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması gerekir. Güçlendirme işi, yapılacak güçlendirmenin mahiyetine göre ruhsatı veren idare tarafından belirlenecek süre içerisinde tamamlandıktan sonra tapu kaydındaki riskli yapı ibaresinin

kaldırılması için ilgili müdürlüğe başvurulur.

4

5

kirayardimi ve kredi faiz desteği

              Riskli yapı olarak tespit edilen yapılardaki hak sahipleri kira yardımı ve kredi faizi desteği için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurur. Bununla ilgili başvuru detayları, gerekli evraklar, destekler ve süreleri, kredi desteği veren anlaşmalı bankalar ve tüm detaylar için KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ ve KİRA YARDIMI sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

6

bina-ortak-protokolü

                  Malikler en az üçte iki çoğunlukla anlaştıklarına dair imzalı bina ortak karar protokolünü, sözleşme ve vekaletname gibi evraklarla beraber ilgili müdürlüğe sunar. Üçte iki karar dışında kalan maliklerin hisselerinin değerinin belirlenmesi için gayrimenkul uzmanından rapor alınır.Ve bu hisselerin üçte iki çoğunluktaki malikler başta olmak üzere belirlenen değer üzerinden devrinin yapılması için gerekli yollara başvurulur.  

7

inşaat yapım ruhsatı

             Yıkılan riskli yapının yerine yapılacak olan yeni yapı için veya riskli yapının güçlendirilmesi için gerekli olan projelerin hazırlanması ve inşaat ruhsatının alınması için HERMES PROJE'ye başvurulur. HERMES PROJE ilgili  kanun ve yönetmelikler dahilinde ve hak sahiplerinin istekleri doğrultusunda günümüz standartlarına ve modernliğine uygun tasarımı gerçekleştirerek ilgili belediyeden inşaat ruhsatı alınmasını sağlar. Ayrıca tüm bu proje sürecinin yanında yapının inşaatı süresince talepleriniz doğrultusunda danışmanlık hizmeti verir. Projeler ve Danışmanlık sayfamıza göz atmak ister misiniz?

8

             Yeniden inşa veya güçlendirme için uygulamanın kim tarafından yapılacağı konusunda karar verilir. Uygulamayı maliklerin kendileri yapabilecekleri gibi HERMES PROJE teknik desteği ve yönetimi altında imalatın gerçekleştirilmesi sağlanabilir. Ayrıca kat karşılığı veya bedel karşılığı bir müteahhit ile gerekli hukuki destek ile sözleşme yapılır. Ve inşaata başlanır.

Danışmanlık ve İnşaat-Taahhüt sayfamıza hemen göz atın.

9

iskan alımı

             Alınan ortak karar ve yapılan sözleşmelere göre yapılan yapının oturma izni (iskanı) alınır. Tapuların anlaşılan şekilde paylaşımı yapılır.

inşaat ve taahhüt
projeler
danışmanlık
danışmanlık
Kentsel Dönüşümle ilgili aklınıza gelen tüm soruları

KENTSEL DÖNÜŞÜM DANIŞMANLIĞI ve KONU İLE İLGİLİ TÜM SORU ve CEVAPLAR

sayfamızda bulabilir veya sorularınızı aşağıdaki mesaj kutusu yolu ile bize İletebilirsiniz.


Tel:0 242 247 97 88  Gsm:0 542 681 16 91

E-mail: info@hermesproje.com

Mesaj gönderildi. En kısa sürede size dönüş yapacağımızdan emin olabilirsiniz.

bottom of page