

KENTSEL DÖNÜŞÜM
KENTSEL DÖNÜŞÜM; 16/5/2012 Tarihinde kabul edilen ve 31/5/2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6306 SAYILI AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN'un bilinen kısa tabiridir.

Bu kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.
Mevcut yapıların gerek ekonomik ömürlerini tamamlaması gerekse gerekli standart ve yönetmeliklere uygun olmadan inşa edilmesi sonucu, kendiliğinden veya deprem riski altında doğabilecek can ve mal kayıplarını engellemeye yönelik gerekli kanun ve yönetmeliklere dayanılarak ve bunların avantajlarından faydalanılarak yapılan yenileme çalışmalarıdır.
Kentsel Dönüşüm Kanunu sayesinde deprem riski altında can güvenliğinizi riske atan uygunsuz, dayanıksız, eski, ekonomik ömrünü tamamlamış veya tamamlamaya yaklaşmış yaşam alanınızı, iş yerlerinizi kendi kontrolünüz altında Kentsel dönüşüm yasasının avantajlarından yararlanarak yenileyebilir, müteahhite verip yeniletebilir veya gerekli güçlendirme çalışmalarını yaptırabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'ndan lisanslı HERMES KENTSEL DÖNÜŞÜM'e başvurmaktır.
6306 sayılı Kanuna dayanılarak hazırlanan 6306 SAYILI KANUNUN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ'nin kapsamı ise, riskli yapılar ile riskli alan ve rezerv yapı alanlarının tespitine, riskli yapıların yıktırılmasına, yapılacak planlamaya, dönüştürmeye tabi tutulacak taşınmazların değerinin tespitine, hak sahibi olacaklarla yapılacak anlaşmaya ve yapılacak yardımlara, yeniden yapılacak yapılara ve 6306 sayılı Kanun kapsamındaki diğer uygulamalara ilişkin usûl ve esasları belirlemektir.
İlgili Kanun ve Yönetmelikte Adı Geçen;
İlgili Bakanlık; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'dır.
İdare; Belediye ve belediye sınırları dışında olup, imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olan alanlarda belediye, bu alanlar dışında İl Özel İdareleri, büyükşehirlerde Büyükşehir Belediyeleri ve bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ise İlçe Belediyeleridir.
İlgili kurum: Uygulama alanında dönüşümü gerçekleştirecek olan Bakanlık, İdare ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığıdır.
Müdürlük: Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü olan illerde bu müdürlük, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüdür.
Rezerv yapı alanı: Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının veya İdarenin talebine bağlı olarak veya bağımsız olarak, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlardır.
Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alandır.
***Riskli yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı veya yapıları tanımlar.
Taşınmaz: 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 704 üncü maddesi uyarınca taşınmaz mülkiyeti kapsamına giren arazi, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ile kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümleridir.
TOKİ: Toplu Konut İdaresi Başkanlığıdır.


HERMES PROJE
T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞIN'IN 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıların Tespiti için Yetki Verdiği Kuruluşlardandır
