
STATİK PROJE
Yapı analizi ve taşıyıcı sistem tasarımı, gerekli şartnamelere uygunluk, ekonomiklik, sağlamlık ve güvenilirlik gibi olmazsa olmaz özelliklerinin yanında uygulanabilirlik, kullanılabilirlik ve estetik kavramlarını da içermektedir. Ayrıca bir yapının sorunsuz bir şekilde projelendirilmesi ve hayata geçirilebilmesi ancak ilgili diğer müelliflerle paralel çalışılabilindiğinde gerçekleşebileceğini unutmamak gerekir. İnsanların yaşam alanlarının tasarlanması söz konusu olduğunda önceliklerin çok dikkatli ve hassas bir şekilde belirlenmesi bu konuda hepimizin en önemli görevidir.
Estetik kaygının, yapının sağlamlığının ve uygulanabilirliğinin önüne geçmemesi gerekliliğinin yanı sıra, güvenli tarafta çalışma prensibinin, yapıyı estetiklikten ve ekonomiklikten uzaklaştırmamasına da dikkat edilmelidir. Bu noktada HERMES PROJE teknik bilginin yanı sıra geçmiş projelerinden kazanılan deneyim ile güvenilirlik, ekonomiklik ve estetiklik kavramlarını aynı anda hayata geçirmeyi amaçlar. Çelik yapılar, betonarme yapılar, ahşap yapılar, yığma yapılar ve bunların birlikte veya alt uygulamaları başlıca uzmanlık alanlarıdır.
RUHSAT PROJESİ

Planlanan yapının ön tasarımının ardından taşıyıcı sisteminin oluşturulmaya başlanması, bu konuda karşılıklı etkileşim dahilinde karar alındıktan sonra kesinleşen proje yürürlükteki yönetmelikler ve standartlara uygun şekilde inşaat mühendisi tarafından bizzat tasarlanır. Bu projelendirme aşamasında en önemli olan konu emniyet ve ekonomikliktir. Optimum dayanım performansının ve malzeme miktarının belirlenmesiyle tasarım kısmından uygulamada inşaata yön verecek olan uygulama projelerinin çizimine geçilir. Burada uygulamada anlaşılmayan veya eksik bir nokta kalmayacak şekilde gerekli detaylar, malzeme özellikleri, kesit özellikleri, donatı planları ve yerleşimleri açık bir şekilde projeye aktarılıp yapı inşaat ruhsatı için gerekli çizimler ve hesaplamalar ilgili müdürlüklere ve belediyelere onaylatılıp inşaat ruhsatı alınır.
PERFORMANS ANALİZİ
ve
GÜÇLENDİRME
HERMES PROJE; yeni tasarlanacak yapıların projelerinin yanında mevcut binaların dayanımlarının değerlendirilmesi amacıyla performans analizi ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen dayanımların sağlanması için bina güçlendirme projelerinin hazırlanması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili ve uzman bir mühendislik şirketidir.
PERFORMANS ANALİZİ NEDİR VE NEDEN YAPILIR?
Daha önceden yapımı tamamlanmış veya yarım kalmış inşaatların/yapıların oturma izni veya iskan alabilmesi için, herhangi bir sebep olmaksızın yaşanılan yapının mevcut yönetmelikler açısından can güvenliği durumunun irdelenmesi için veya yapıda meydana gelen kullanım amacı değişikliklerinin bina için uygunluğunun değerlendirilmesi amacıyla yapılabilir.
Bunun için varsa mevcut projelerin temininin yoksa gerekli rölevelerin alımının ardından zemin parametrelerinin belirlenmesi için zemin etüdü yapılması ve yapı taşıyıcı sistemi malzemeleri ve dayanımlarının belirlenmesi için karot alımı, röntgen cihazıyla donatı tespiti ve beton örtüsü (paspayı) sıyırması işlemleri yapılır. Yapının varsa mevcut projelere uygunluğu değerlendirilir. Yapıda yine varsa meydana gelmiş hasar, deformasyon ve standartlara uygun olmayan üretimler belirlenir. Tüm bu veriler ışığında ılgili standart ve yönetmelikler dahilinde yapının performans raporu hazırlanır.

GÜÇLENDİRME NEDİR VE NEDEN YAPILIR?

Can güvenliği açısından yeterli performans değerlerini sağlamayan yapılarda mevcut sistemin güçlendirilmesi ve hedef perfomans değerlerine ulaştırılması için yapılan çalışmalardır. Ayrıca mevcut yapıların 6306 SAYILI AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN kapsamında değerlendirip riskli bina olarak belirlenmesi durumda devlet desteği ile performansının artırılması söz konusudur.
Güçlendirme çalışmasına başlanmadan önce mevcut durumun güçlendirilmesi veya yıkılıp baştan yapılması arasındaki maliyet farkı analiz edilip o doğrultuda ilerlemek gerekir. Yıkılıp baştan tasarlanması güçlendirme yapılmasına yakın bir maliyetteyken güçlendirmeyi tercih etmek mantıklı olmayacağı gibi kolayca yapılabilecek çalışmalarla gerekli performans sağlanabilecekken yersiz korkularla yapıyı yıkıp yeniden yapmak mantıksız olacaktır. Tüm bu karar, proje ve uygulama süreçlerinin her adımında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslı ve uzman bir mühendislik şirketi olan HERMES PROJE yanınızda yer alıp her türlü teknik desteği sağlayacaktır.
TEMEL TASARIMLARI VE ZEMİN İYİLEŞTİRME
Depreme dayanıklı yapı tasarımının en önemli unsurlarından birisi olan temel tasarımı, yapının beklenilen davranışı sergileyebilmesi ve maruz kaldığı yükleri güvenli bir şekilde zemine iletebilmesini amaçlar. Dolayısla öncelikle dinamik yüklerin doğru tasarlanması ve üstyapı ile uyumlu, yapısal bütünlüğün önplanda olduğu bir tasarım gerçekleştirilmelidir.
Zeminde yapının kendi ağırlığından veya deprem, yeraltı su seviyesindeki değişimler gibi dış etkilerden kaynaklı meydana gelebilecek deformasyonların öngörülmesi ve bunlara karşı önlem alınması gerekmektedir. Burada farklı özelliklerde temel seçimleri ve mevcut zemine müdahale etmek gibi seçenekler yapı güvenliği ve ekonomi ile ilgili olarak detaylı olarak irdelenip karar verilmesi gerekir.
HERMES PROJE her özellikteki yapının güvenle tasarlanması için mevcut temel sistemlerinin projelendirilmesinde uzman ve deneyimli bir mühendislik şirketidir.
Yüzeysel temeller;
-Duvaraltı temel,
-Tekil temel,
-Sürekli (mütemadi) temel,
-Radye temel,
-Karma temel
Derin temeller;
-Keson,
-Kazık temel,
-Ayak temeller,
Ayrıca bazı durumlarda sadece uygun temel seçimi ile yapı güvenliğini sağlanamaz ve dolayısıyla zemine müdahale edilmesi gerekir. Mevcut zeminin kum kazıkları, sıkıştırma kazıkları, vibrasyon sondaları ve ağırlık düşürme ile sıkıştırılması, kireç kolonlar, taş kolonlar, jet grout ve deep mixing yöntemleriyle kompozit bir hale getirilmesi gibi seçenekler HERMES PROJE tarafından değerlendirilip yine maliyet ve güvenlik faktörleri göz önünde tutularak projelendirilir.












İSTİNAD DUVARLARI

Farklı kotlardaki zeminlerin yuzeyleri arasinda düşey veya düşeye yakin doğrultuda geciş sağlayan bu yapılar genellikle zeminlerin tutulumu amaçlar.
Yatay, büyük dolgu veya yarma bulunan inşaatlarda, erozyon önlemede, şevlerin tutulmasında, rıhtım ve köprü ayaklarında, taşkın önleme yapılarında ve eğimli arazilerde bina güvenliğini sağlamak amacıyla projelendirilirler.
Yatay yükler tarafından zorlanan bu yapılarda mevcut zemin parametreleri ve özelliklerinin doğru olarak belirlenmesi ve her türlü zemin için farklı yükleme durumlarına karşı önlemler alınıp projelendirilmesi gerekir. HERMES PROJE bu alanda uzman kadrosu ve deneyimi ile istinad duvarları çözümlerinde de hizmet vermektedir.
İLGİLİ YÖNETMELİKLER

