top of page

DEPREM RİSK RAPORU

           Deprem Risk Raporu; bir yapının 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilebilirliğinin belirlendiği ve HERMES KENTSEL DÖNÜŞÜM gibi lisanslı firmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığın'a sunmak üzere hazırladıkları raprodur. Bu rapor genel olarak iki konuyu kapsamaktadır.

           İlki söz konusu yapının ilgili kanun kapsamında değerlendirilmesi için başvuru yapan maliğin gerekli belgeler ile malik olduğunun kanıtlanması, başvuru yapmasında bir engel olup olmadığının, yapının bulunduğu arsada şerh veya muhdesat gibi engellerin bulunmadığının saptanmasını kapsar.

           İkinci olarak ise yapının mevcut durumunun görsel ve gerekli tetkiklerle belirlenmesi, ilgili yönetmelikde belirtilen şartların sağlanıp sağlanmadığının gerekli hesaplamalar ve analizlerle ortaya çıkarılmasıdır.          

deprem risk analizi

              Deprem Risk Raporunun içeriğinde bulunan belgeler şunlardır;

-Bakanlığın riskli yapılar için oluşturduğu uygulama sisteminden alınan Yapı Denetim Formu,

-Aynı sistemden alınan Riskli Yapı Tespit Raporu İnceleme Formu,

9 Adımda Kensel Dönüşüm sayfasında detaylı bir şekilde açıklanan başvuru evrakları; başvuru dilekçesi, tapu fotokopisi, güncel tapu kayıt sureti, malik kimlik fotokopisi ve varsa vekalet evrakları, emlak beyannames, aplikasyon krokisi, numarataj belgesi, fatura,

-Lisanslı firmaya ait bilgiler ve belgeler,

-Yetkili mühendisin teknik raporu ve yapının riskli yapı sınıfına girip girmediğini belirten sonuç raporu,

-Statik hesap dökümleri,

-Binayı ve kullanılan malzemeleri gösteren görseller,

-Yapının bulunduğu yeri gösteren uydu harita görseli,

-Yığma yapılar için mimari röleve,

-Betonarme yapılar için, zemin etüt raporu, laboratuar kapsam ve sonuç raporları, röleveler ve onaylı mevcut projeler,

-Ve tüm bu belgeleri içeren CD.

riskli yapı

            Riskli Yapı Nedir?                

             6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında belirtilen "RİSKLİ YAPI" kavramını teknik kavramlardan uzak herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatmaya çalışırsak;

-Düşey delikli tuğla veya dolu briket gibi taşıyıcı özelliği olan duvar elamanlarının veya herhangi bir betonarme çerçeve sisteminin ayakta tutmadığı yapılar, her ne durumda olursa olsun "RİSKLİ YAPIDIR". (Çelik yapılar farklı yönetmeliklere tabi olup ayrıca irdelenmektedir.)

-Düşey delikli tuğla veya dolu briket gibi taşıyıcı özelliği olan duvar elamanlarının veya betonarme çerçeve sistemi oluşturmaksızın yatay ve düşey betonarme elemanların bulunduğu yapılarda, yapıya gelen deprem yüklerini güvenli bir şekilde karşılayabilen elemanların karşıladığı yüklerin toplamı, yapıya gelen toplam deprem yüklerinin %50'sinden az ise yapı "RİSKLİ YAPIDIR". Yapının deprem dışındaki yükler altındaki davranışı ile ilgili değerlendirilmesi de kabaca benzer şekilde yorumlanabilir.

-Betonarme bir taşıyıcı sistem oluşturulmuş yapılarda ise, en kritik katta kolonlardan veya perdelerden herhangi birisinin belli formülasyonlarla belirlenen risk sınırını aşması durumunda yapı "RİSKLİ YAPI" olarak belirlenir.

Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili değişikliklerden ve yeniliklerden anında haberdar olmak için hemen abone olun.

Tüm gelişmeler oturduğunuz yerden size gelsin.

bottom of page